CAP de la Ronda Prim: Un nou equipament sanitari amb incomprensibles mancances

La Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme davant l’obertura del nou CAP de la Ronda Prim de Mataró.

Després d’anys d’espera per la construcció d’un nou CAP Ronda Prim, el 17 de novembre es posa en funcionament aquest nou equipament. Que la sanitat pública del país es doti d’eines per millorar l’atenció als ciutadans és quelcom pel que tots i totes ens hem de felicitar. I més en un moment en el qual el deteriorament dels serveis públics, fruit de les brutals retallades governamentals, és evident. Només enfortint la sanitat pública, la sanitat de totes i tots, podrem garantir la salut de les persones. I la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró – Maresme ens felicitem per les possibilitats que aquest equipament pot oferir a la comunitat.

Però també volem denunciar les incomprensibles mancances que a simple vista es poden observar a l’edifici:

· La mida i la falta d’ascensors són ja un problema. La capacitat dels ascensors ens permet assegurar que hi haurà problemes en l’accessibilitat a les plantes.

· Les consultes destinades a Pediatria estan mancades de llum natural i fins i tot de finestres i ventilació mínima.

Aquestes mancances són, sobretot, per culpa de la planificació i la gestió burocràtica, allunyades de les necessitats concretes dels veïns. Exigim que el Departament de Salut es comprometi a donar solucions als esmentats problemes.

Les polítiques de retallades austericides són, bàsicament, accions polítiques legals i ideològiques per mercantilitzar i privatitzar la sanitat, és a dir, per fer una contrareforma estructural del sistema sanitari. Així, les persones que més pateixen són les que per si mateixes suporten les pitjors condicions socials, laborals i econòmiques. En l’àmbit de l’assistència primària les retallades han estat especialment greus en la reducció dels treballadors del sector sanitari. Aquesta reducció de personal ha estat de mitja, per sobre del 25% en aquests últims anys.

Volem denunciar públicament l’augment de les ràtios professional/pacient. Això ha implicat que les jubilacions de professionals produïdes aquests anys no han estat cobertes, incrementant significativament el nombre de pacients per professional, just en el mateix moment que es reduïen els salaris dels treballadors. Les greus retallades han suposat, també, problemes amb les llistes d’espera a l’assistència primària. La no cobertura de les vacances i de les baixes acaben, com no podia ser d’una altra manera, en allargar els dies d’espera per veure al metge de família. Les demores a Primària són especialment greus a l’atenció especialitzada i consultes externes de l’Hospital. Esperes de 60 o 90 dies per veure traumatòlegs i oftalmòlegs són habituals, eternitzant, així, el diagnòstic i tractament dels problemes.

Finalment, exigim públicament, la participació dels ciutadans en la gestió del sistema sanitari català en tots els àmbits i en tots els nivells. Només amb la transparència i la participació de tots els sectors, professionals, gestors i ciutadania, serà possible el sosteniment del sistema sanitari. Una participació que sembla que a determinats sectors econòmics els hi fa por. La por de qui no té tots els comptes clars com demostren els continus casos de corrupció que patim. Cal organitzar-se per lluitar pels nostres drets, #EnsHiVaLaVida.

twitter 12 nov 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s